Välkommen till en introduktion till Python och programmering. Vi drar igång en serie inom Python med siktet inställt på att lära dig grunderna i språket.
Målet med denna serie är att fylla gapet där många programmeringsböcker och tutorials online inte hjälper så bra. Det är viktigt för oss att det är på svenska också, då det är ändå mest naturligt för oss som bor i Sverige. En annan ide är att introducera exempel så tidigt som möjligt och därmed använda språket direkt, utan långa teoretiska förklaringar.
Om du är sugen på att börja programmera, se till att du först har installerat Python och rätt miljö för att kunna börja programmera i Python. Du hittar information på denna sida Installera Python och Hur du installerar Python och PyCharm på din dator
Vi har märkt att att det främsta sättet att lära sig programmera är att betrakta det som ett hantverk, där man måste få en chans att skriva mycket kod och därmed skapa nya nervbanor och muskelminne. Motsatsen brukar vara den mest förekommande i programmeringsböcker, dvs förklara en rad koncept följt av ett kodexempel.
Du måste skriva varenda kodrad själv, kopiera inte något första gången, du är tillåten att göra det vid upprepningar förstås. Men som fort du ser något nytt, ha för vana att skriva koden själv.
På detta sätt kommer du få en känsla för vilken insats som krävs att skriva kod, du skapar ett minne och en brygga mellan vad du tror att du förstod av koden kontra den faktiska insatsen. Detta gap är det som brukar framkalla en del irritation i efterhand. Man har en uppfattning att man förstått något för att man läst det i ett exempel, sedan när det är dags att själv skriva koden så fastnar man direkt. Detta är inte unikt för programmering, men däremot så är det lätt att dölja och skjuta upp implementationsfasen till långt senare.
I Python och programmeringens byggstenar kan du läsa lite om byggstenarna i ett Python-program, men som även är generella koncept för programmering. Att lära sig programmering sker i flera steg, ha därför tålamod med att det du behöver lära dig kommer inte allt på en gång.
Man kan dela inlärningen och implementation i flera områden, t ex
- Att lära sig korrekt programmeringsterminologi
- Att lära sig använda Python-specifika verktyg och konstruktioner
- Att kombinera dessa verktyg gemensamt för att bygga precis det du vill.
- Att översätta idé, problemformulering till kod
- Att besitta en del envishet och en vilja att lära sig när något inte går som man vill
- Att lära sig felsökningstekniker, dels för Python dels generella sådana.
Vad kan man använda Python till?
Om du hittat hit har du förmodligen redan hört talas om Python eller sett någon använda det i en tillämpning.
Med enkla medel kommer du kunna skapa häftiga tillämpningar i Python. Det finns en uppsjö av exempel, och Python har lämpat sig ganska bra för webbutveckling, att analysera data, prata med robotar, handla med aktier men även traditionella program som installeras på datorn. Det går inte att undvika på senare tid bland det mest populära: AI och maskininlärning.
Vad är det som gör Python så bra för nybörjare? Python – likt andra språk – gör det enkelt att arbeta för att det finns ett ekosystem där vanliga lösningar redan finns paketerade att använda. Syftet är att spara dig tid och låta dig fokusera på vad som är viktigast för din uppgift. De är som förbyggda element i en huskonstruktion, man behöver inte gjuta cement på plats istället köper man prefabricerade byggelement.
Förmodligen har du redan börjat skriva kod, alternativt att du sett hur någon gör. Låt oss börja skriva lite kod, detta förutsätter att du följt introduktionen i Installera Python och kan starta upp IDLE eller PyCharm. Hur du installerar Python och PyCharm på din dator är lite mer ingående och kika på den om du fastnat.
Efter att du startat upp din miljö, eller IDE som vi säger, t ex PyCharm eller IDLE. Skapa ett nytt skript och skriv några rader igen, som exemplen i ovan länkar.
Prova att skriva några kommandon, t ex
print('Hej på dig')
och prova därefter att importera några vanliga Python-paket: os, sys, datetime. Detta är kodpaket som någon annan i Python-communityn skrivit. Därmed kommer du använda kod som någon annan har skrivit.
# Högst upp i koden import os import sys import datetime # ... resten av din kod
Verifiera hela tiden att du kan starta ditt program, genom att trycka på Play, Run Script eller något liknande beroende på vad din miljö har valt att kalla det.
Om allt är grönt, då vet du att det funkar och du kommer vara redo för nästa steg i denna serie! Bra jobbat, klappa dig på axeln, ta en kaffe ☕. I nästa steg så ska vi se till att använda lite Python-kod och bygga vidare på ovan kodsnutt.
Om du stöter på problem, glöm inte att du kan boka en 15 min kort session med oss.